onsdag 16. februar 2011

Retro vs. vintage

Som en ivrig leser av interiørblogger blir jeg ofte litt forvirret av ordbruken. Begrep som retro, shabby chic, vintage, antikk og nostalgisk brukes ofte om hverandre har jeg inntrykk av, selv om alle disse begrepene handler om å bruke  gamle ting eller elementer fra fortidens trender og moter om igjen, gjerne på nye måter. Jeg har alltid vært historieinteressert og glad i gamle ting, og stilmessig er jeg eklektiker, liker lett blanding av stiler og farger. Jeg syns det er viktig at gamle ting faktisk er gamle, og ikke nye ting som bare gir seg ut for å være gamle. (For eksempel har jeg aldri skjønt hvordan folk får seg til å kjøpe splitter nye møbler som er "ferdigslitte". Det blir bare falskt og rart. Et nytt møbel kan jo per definisjon ikke være slitt! Hvorfor ikke kjøpe noe for en brøkdel av prisen på en brukthandel og få ekte slitasje?) Det å bruke inspirasjon fra eldre tider på nye måter i nyproduserte ting kan derimot være veldig spennende! Begrepet retro brukes ofte i den sammenhengen har jeg sett.Dessuten liker jeg at interiøret har en eller slags sammenheng og tilhørighet med det huset eller miljøet der det hører hjemme. En gjennomført shabby chic eller nostalgisk stil kan f.eks passe kjempegodt på en gammel gård, mens det kan skurre litt i en helt ny leilighet eller i et 60-talls hus. Dessuten er jeg ikke stor fan av å bruke opprinnelige bruksgjenstander kun til sammenrasket "pynt" og "stemningsskapere",  slik som f.eks Egon og Peppes Pizza gjør i sine restaurantinteriør, men det er vel strengt tatt bare en yrkesskade jeg sliter med! I private hjem blir det litt annerledes, for der har de gamle tingene ofte affeksjonsverdi for de som bor der, og har en historie.Jeg vet at biler kalles veteraner når de bikker 30, men hvor gammel må et møbel eller en kjole være før de kan kalles vintage? Slik jeg oppfatter det, brukes ofte begrepet retro om elementer hentet fra den relativt nære fortid, altså fra den epoken vi tenker på som modernismen, som forbindes med tiden fra omtrent 20-tallet og framover her i Norge, mens "vintage" brukes om stilen fra før den tid, gjerne ting som har opprinnelse i det gamle bondesamfunnet, før industrialismen tok over med sine fabrikkproduserte varer. Kanskje er det så enkelt at skillet mellom retro og vintage går ved håndlaget vs. masseprodusert? Om klær derimot bruker man gjerne uttrykkene litt annerledes, eller tar jeg feil? Har jeg kanskje misforstått noe? Hvordan forstår dere disse uttrykkene?

Her er noen bilder fra museet som representerer min begrepsforvirring! Regner med at noen av mine interiørinteresserte bloggvenninner vil sikle litt over disse godbitene!Colakasse - retro, vintage eller shabby?


Babyblå Kurér i imitert krokodilleskinn - denne er skikkelig retro vel?!


 Retro mugge vs. romantisk shabby chic mugge


Denne kaffekvernen, strykejernet og vaskebrettet er typiske førmoderne gjenstander - god gammeldags bonderomantikk! Populære også i moderne hjem - men bare til shabby chic pynt!
Retro kjøkkenvekt vs. skikkelig shabby, rusten skålvekt!Retro syltetøy vs. nostalgisk syltetøyEn veldig shabby barnevogn!


Definitivt retro høytaler og varmeovn!


4 kommentarer:

 1. Kul jobb du har!!! :) :) Radio og barnevogn hadde passa perfekt inn her :D Prøver å få bloggen min opp og gå, men vil være anonym...! So far! :D må prøve å få noen flere enn bare to lesere snart... kanskje! :D sjekk ut, sjekk ut! :D

  SvarSlett
 2. Hei!

  Dette var en ny blogg for meg! Fine innlegg. Jeg kommer sikkert tilbake. Og hvis du har lyst til å komme på bloggetreff 9.april, sjekk ut bloggen min! :)

  Ha en fin kveld!

  Hilsen Solrosa

  SvarSlett
 3. Tusen millioner takk til deg for at du setter ord på tingene.

  Personlig er jeg ikke bare begrepsforvirret. Mye av dagens møbler og pynt og betegnelser skyter langt over hodet på meg. Å kjøpe et såkalt nytt møbel som ser slitt ut hadde jeg aldri gjort. Det får være måte på galskap. Kanskje jeg rett og slett er for gammel til å skjønne dette? Det har jeg faktisk lurt på mer enn en gang.

  Og prisene? Skrekk og gru.

  Igjen - tusen takk skal du ha. Jeg skal vise til innlegget ditt i mitt neste blogginnlegg hvis du synes det er ok?

  Klem

  SvarSlett
 4. http://vindsromantik.blogspot.com/
  ... besök gärna min andra blogg

  Kul att du vill vara med på min utlottning, önskar dej, Lycka till!

  Vilka fina bilder, coca cola lådan, den skulla jag vilja ha.

  Kram Maggan

  SvarSlett