fredag 30. juli 2010

Bomber og granater!

Jeg fant denne granaten på museumsmagasinet i går! Ble litt skjelven, men ble beroliget etter en titt i arkivet. Der  stod det nemlig å lese at den er kontrollert og fri for eksplosiver. Puh! Forøvrig vet vi veldig lite om den, annet enn at den er stemplet  I. ab 1902 S BA 49 J. Hva kan det bety tro..?

torsdag 29. juli 2010

Naked ladies!!

Hvordan overtale en bare sånn passe kunstinteressert mann til å bli med på kunstmuseum? Jo, de fleste tradisjonelle kunstmuseer er jo stappfulle av vakre, nakne damer! Her er et lite knippe av noen av de damene vi kommer til å få studere på nært hold på Louvre og Musée d´Orsay i Paris.








Paris, je t´aime!

Om et par uker drar jeg og min kjære på langweekend i Paris. Jeg gleder meg som en unge! Mannen min ba meg lage en liste over hva jeg ønsker å se, og vi kommer til å få det travelt for å si det sånn! Jeg som har studert kunsthistorie kommer nok til å stortrives i Paris!


Den gotiske katedralen Notre-Dame fra 1100-tallet er berømt for sine skumle gargoyler og en viss ringer.






Fortauscafeene i Montmartre er så idylliske, og noe jeg forbinder med typisk Paris. Gleder meg til å traske rundt å se på folkelivet og ta et glass rødvin på cafe, kanskje denne cafeen som var location i Amelie-filmen? Franskmenn er jo kjent for sine mattradisjoner, men min kunnskap om fransk mat er stort sett begrenset til det jeg klarte å tilegne meg gjennom tegnefilmen Ratatouille, og det som finnes av norske låneord som "kaffe latte", "råkkefår", "baggætt", "bærne"og "kroasang", så hvis franskmenn er så dårlig i engelsk som jeg har mistanke om, kan det bli litt interessante middager.. Kunne virkelig å tenkt meg å spise veldig FRANSK mat når jeg først er der, som froskelår og sniler og sånt!




Hvis man først er på Montmartre, bør man jo få med se Sacre-Coeur også, selv om den er litt "ny og kjedelig". Ikke hundre år gammel en gang! Men med flott beliggenhet!





 

Det er vel helt umulig å ikke besøke Louvre når man er i Paris? Spesielt hvis man er kunstinteressert. Her finnes tusenvis av verdenshistoriens flotteste og viktigste kunstverk. Mye tyvegods selvfølgelig.. Gleder meg masse til å se de antikke skulpturene av Nike og Venus fra Milo. Sistnevnte har jeg en reproduksjon av på do, så det skal bli moro å se henne "live". Ellers er det jo de store mesterne som lokker, ikke minst Leonardo da Vinci, men også Rembrant, Vermeer, Gericault, David og MANGE fler! Man kan vel bruke ukesvis i Louvre, så man må vel bare prioritere hardt, og være litt selektiv, ellers kommer man seg aldri videre..





Dersom jeg klarer å få med min bedre halvdel på enda et kunstmuseum, tror jeg det må bli Musée d´Orsay. Dette museet har kunst fra ca. 1850 og fremover;  realister, impresjonister, ekspresjonister, kubister og modernister, først og fremst franske. Jeg elsker, elsker, elsker kunst fra denne epoken, og museet tilbyr guidete turer. På museet har de kunstverk av Monet, van Gogh, Cezanne, Renoir, Degas, Courbet, Manet, Millet og tusenvis av andre. Hvordan skal jeg få tid??


Eiffeltårnet og hovedgaten Champs-Élysées med Triumfbuen er selvfølgelig to absolutte must! Men tror ikke jeg gidder å gå i designerbutikkene på Champs-Élysées.. Har ikke tid til å somle bort tid på klær, sko, sminke og parfyme! (Ikke har jeg råd heller!) Nei, gi meg heller middelalderkatedraler, barokkpalasser og renessansekunst!


Håper å få tid til en utflukt til Versailles utefor Paris også - for å se Ludvig 14. palass- og fantastiske parkanlegg!

torsdag 22. juli 2010

Veggpryd

Det er vel de lekre negressene fra 60-tallet som er mest populære, og går for mange hundrelapper på bruktbutikker, men man skal ikke kimse av fyrrige spanjolinner og nordiske skjønnheter på Stjørdal museum heller! 

onsdag 21. juli 2010

Sykehuslukt på museumsmagasinet

Lukten av jod eller eter eller noe annet sykehusaktig spredte seg i magasinet da jeg åpnet denne gamle kista, som etter nærmere inspeksjon viste seg å være en vassekte jordmorkoffert fra 1920-tallet!


Jeg følte både spenning, ærefrykt og litt vemmelse da jeg forsiktig pakket ut ulike medisinflasker, instrumenter, nål og tråd, målebånd, gummislanger og notatbok. Nesten litt skummelt å ikke vite hva som kunne åpenbare seg, men heldigvis hadde jordmora rengjort utstyret grundig før hun pakket kofferten for siste gang!

Rørende å lese i notatboken hennes om alle de små som kom til verden i Stjørdal i 1928-30, med dato, vekt og kjønn og foreldres navn og fødselsår sirlig dokumentert. Tenk, nå er barna over 80 år gamle, og fødselsopplevelsen har nok endret seg en del på de åra!





Tror nesten jeg må kreve smusstillegg for dette.. Hodeskaller på flere av flaskene jo!

tirsdag 20. juli 2010

Bryllup anno 1906



Denne generatoren kan få bildene dine til å se så gamle ut at de kunne hørt hjemme på museum. Som regel er det ikke godt ment når noe hevdes å høre hjemme på museum, men i min verden er det faktisk svært positivt! JEG hører hjemme  på museum! :-)

mandag 19. juli 2010

Soap&Glory




Elsker kosmetikkserien Soap&Glory! Nydelige produkter i knallrosa pakninger, dekorert med søte 50-tallsdamer, til en rimelig penge! Kan det bli bedre? Ja, for i tillegg har alle produkten søte ordspill-navn med referanser til retro amerikansk popkultur. Mine favorittprodukter så langt er: 


og




Henholdsvis bodybutter og bodyscrub. Produktene er av god kvalitet og lukter himmelsk! Andre godsaker fra Soap&Glory er deodoranten Dray Hard, dusjsåpen Clean on Me, ansiktskremene Glow Job og Wish Upon a Jar og lipglossen Sexy Mother Pucker. Produktene koster mellom 50 og 150 kr og selges blant annet på Boots apotek





torsdag 15. juli 2010

Når rådyra er gode!

Som kjent bor jeg i Rådyrveien - og derfor samler jeg selvfølgelig på rådyr. Mer fantasi enn det har jeg ikke.. Hvis 7 eksemplarer kan kalles en samling da..? Det begynte helt tilfeldig, faktisk en god stund før jeg flytta inn i Rådyrveien. En venn av meg bor i blokk og i hver etasje er det et lite fellesareal, en slags åpen stue, med bokhylle, planter og sittegruppe - og nips! Dette er stort sett ting og tang som folk ikke gidder å ha i leiligheten sin, men syns er for fine til å kastes, og som dermed havner der ute i fellesstua "til pynt". Så hadde det seg sånn at blant alt shabby, billig nips i bokhylla fantes en helt fantastisk liten skatt, en Bambivase! Jeg siklet hver gang jeg var på besøk i blokka, og til slutt klarte jeg å snuse opp hvem som eide den, og spørre om jeg kunne kjøpe den, og slik ble den miiin! Noen ganger lønner det seg å være litt frekk.. Jeg trøster meg med at jeg i alle fall ikke er så frekk at jeg bare knabba den! 




Nummer to i samlingen fikk jeg av min kjære venninne, Rikke, til jul i fjor.  Den er fra Blafre design, og jeg syns den er kjempetøff! Jeg oppbevarer oppvasktabletter i den, og har den alltid stående fremme på benken. 





De fire, søte små som pryder kjøkkenvifta mi, fant jeg på loppis i vår. De er i typisk settekassestørrelse og helt til å spise opp, men de har sorte prikker i stedet for hvite. Merkelig..




Dette er min favoritt!




Sistemann fant jeg på Fretex i går. Akkurat passe slitt og lurvete etter min smak, men tror ikke Samson Katt likte nykomlingen. Han hadde i hvert fall snudd rådyret i løpet av natta, slik at det stod med ansiktet inn mot veggen da jeg stod opp til morran i dag! Tror kanskje Samson Katt misliker rådyr generelt.. Han har i hvert fall knust både vasen og en av miniatyrene tidligere, så superlim er godt å ha.. Kanskje han er sjalu, og ønsker å være den eneste med dådyrblikk i dette huset?





Jeg var så heldig at jeg arvet fire, tjukke, flotte illustrerte eventyrbøker fra Disney etter besteforeldrene mine for noen år siden. De er fra 1960-tallet en gang, og var storfavoritter da jeg var liten. Bøkene inneholder blant annet historien om Bambi.




Fløtepus!


Det er aldri kjedelig å jobbe på museumsmagasin! Rariteter og snurrepiperier dagen lang! Kom over dette übersøte reklameskiltet for Fløtepus karameller som hevdes å være både "delikat og vitaminrik næring". Vi vet ikke hvor gammelt det er, men fabrikken som produserte karamellene ble etablert i Trondheim i 1877. Skiltet er bulkete og slitt, mangler et hjørne og har et hull midt på, men akk hvor søtt det er med sin jugend-inspirerte dekor av frukt og blomster i frodige farger,  og med den sjarmerende røde fløtepusen som smiler mot deg! Skiltet har nok bidratt til forverring av Skatvalingenes tannhelse i sin tid, for det tilhørte landhandelen der før det ble gitt til museet. Kunne godt tenkt meg en fløtepus til kaffen nå kjenner jeg.. Apropos kaffe, skal jeg velge Holm eller Finne & Kvenild?

mandag 12. juli 2010

Dagens museumsraritet

Som magasinarbeider på museum kommer man over mye rart, og ofte må man trekke litt på smilebåndet over forfedrenes oppfinnsomhet og tilbøyligheter til å la ALT komme til nytte og INGENTING gå til spille.. Nokså motsatt av dagens bruk/kast-mentalitet altså..



Kom over denne tilsynelatende normale melsollen for
noen dager siden.








Men vent nå litt, hva er dette? Hva er egentlig det gjennomhullete skinnet i bunnen laget av..?








Jo, skinnet er selvføgelig et KUJUR, med alle fire spenene intakt!

Kollegaen min, Øyvind, fortalte at han en gang hadde tatt med melsollen på skolebesøk. Femteklassingene var helt sjokkerte, og bedyret at de hadde sluttet å spise pizza dersom melet fortsatt hadde blitt siktet gjennom slike melsoller.. Men det finnes vel tross alt verre ting en kujursollet hvetemel?

søndag 11. juli 2010

Huset der tiden stod stille

For noen uker siden var jeg på en liten kjøretur med mamma og pappa nedover vestlandet. Vi overnattet hos en av mammas gamle venninner i Nordfjord, og huset hennes sjarmerte meg i senk. Hun hadde tatt over huset etter sine foreldre, og der var ingenting rørt siden 70-tallet. Måtte ta noen bilder, jeg elsker jo gamle interiører og ting og tang fra 50-, 60- og 70-tallet i herlig miks!

Prinsesse Märtha

Damens farfar i militæruniform tidlig på 1900-tallet en gang

Herlig lampe!

Et lite stilleben av gode minner

Er egentlig litt glad at Tjorven-dukken ikke stod på mitt rom.. SKUMMEL!

Koselig heklet pledd

Ikke mange som har tapet på badet lenger.. Roser i overflod!

Tapetet i gangen